Mijn ervaringen met de Dryonastes courtoisi.

Al zo’n 35 jaar geleden kwam ik sporadisch deze prachtige vogel tegen op vogeltentoonstellingen en in een enkele collectie maar het waren op dat moment allemaal wildvangvogels, ook hield ik me in die tijd bezig met kromsnavels en dus was de aandacht gauw weg. Inmiddels heb ik een dierenwinkel en ruil ik wel eens vogels in, dus op zekere dag komt er een klant met mijn eerste Geelkeel-gaailijster (vroeger Garrulax galbanus “Courtoisi”) binnen welke hij in wilde ruilen. Omdat de man vertelde dat het een man was ben ik opzoek gegaan naar een popje en uiteindelijk kreeg ik er eentje aangeboden van een andere liefhebber welke dacht dat hij een losse pop had zitten. Dryonastes courtoisi zijn zeer sociale vogels en het was dan ook een feest om te zien hoe goed deze vogels het deden vanaf het eerste moment dat ik ze bij elkaar plaatste. Waarschijnlijk hadden ze in jaren geen soortgenoot gezien en het klikte meteen !

Ondanks dat beide voormalige eigenaren overtuigd waren wat hun vogels een man of een pop waren, heb ik ze toch een DNA test laten doen bij Gendika en wat bleek… ze zaten er allebei naast want onze eerste vogel bleek een pop en de volgende bleek een man ! Gelukkig zijn er niet meer smaken dus ik had een koppel dat meteen ook nog eens perfect harmonieerde. Later kocht ik van een Belgische liefhebber ook nog eens 2 losse nakweek poppen en ziedaar het begin van mijn Courtoisi verslaving was compleet.

Omdat er zo verschrikkelijk weinig van deze vogels zijn (ongeveer 100 in het wild en 200 in dierentuinen) wilde ik wel een van de poppen ruilen met het Studbook van deze vogels, dat door dierentuinen gefaciliteerd wordt. In 2012 ruilde ik met het Studbook een van de poppen om tegen een andere pop en er werd me gezegd dat het nog wel een jaar zou duren voor dat deze vogel broedrijp zou worden want ze was pas een maand of 6-7… Dat was balen want ik ruilde een broedrijpe pop in en ik dacht dat ik daar dan een gelijkwaardige pop voor zou terug krijgen. Thuis gekomen eerst een dag of 10 apart gehouden, maar er was al heel veel reactie van de oude man welke opslag z’n eigen popje vergat. Na die 10 dagen heb ik de jonge pop bij de anderen geplaatst en na een onderzoek rondje door de volière waar deze vogel door alle 3 de andere om de beurt gevoerd werd (deze soort is super sociaal) zocht ze het oude mannetje op en vanaf dat moment ging het steeds beter. Nadat de nieuwe pop een week door de volière had gevlogen was ik haar zomaar kwijt.. er gaat natuurlijk van alles door je heen en je begint al te balen maar… het jonge popje zat op een super krakkemikkig nest met 2 eieren..! Dat hadden we nooit verwacht en dan wordt het wel even spannend want hoe nu verder ?

Waarschijnlijk doordat alles zo snel ging en ze zich nog niet zo op haar gemak voelde liep ze na 12 dagen van het nest met uiteindelijk 5 eieren af en liet haar eieren in de steek. Dat is natuurlijk balen maar gelukkig hebben wij altijd broedmachines en couveuses staan voor onze andere vogels en ik hoefde dan ook niet zo lang te denken om de eieren na een uur of 4-5 weg te halen, te schouwen de 3 bevruchte eieren in de broedmachine te leggen om verder als dat nog ging uit te komen. Maar wat dan… ik heb al heel veel kromsnavels van ons zelf en andere kwekers groot gebracht, maar nog nooit gaailijsters ! Want dat is dan weer een vak apart maar daar later meer over.

Buiten de broedtijd gaan al onze Courtoisi’s bij elkaar en dat is natuurlijk een prachtgezicht waar je uren naar kan kijken, maar in het kweekseizoen gaan ze per stel apart. Het zijn hele trouwe koppels en we zorgen ook dat de zelfde stellen altijd bij elkaar blijven. In ons geval is het zo dat we meer poppen dan mannen hebben, maar zelfs als ik bij de bestaande koppels een of 2 extra soortgenoten in de volière zet is dat geen probleem en zorgen de extra vogels gewoon mee voor de jongen

Onze vogels zijn paarsgewijs gehuisvest in volières van 3 meter lang x 1 meter breed x 2.3 meter hoog met aansluitend een nachthok van 1 meter lang x 1 meter breed en 2.65 hoog. De buiten volières zijn volledig open met alleen aan de voorkant een strook van een halve meter polycarbonaatplaat welke meteen de nesten wat beschut bij de ergste regen. Ze zijn rijk beplant met Bamboe, Sambucus en Ribes en zijn voorzien van een sproeileiding om tijdens droge periodes het groen en natuurlijk de vogels wat op te frissen. Tijdens de kweek worden de tussenwanden dichtgemaakt met rietmatten zodat ze elkaar niet zo storen tijdens de kweek. Het gekke van al mijn stellen is dat ze allemaal aan de voorzijde van de volière broeden, dus redelijk in het zicht en ik heb daar geen verklaring voor, want ik heb toch zeker 5 tot 6 nesten per volière beschikbaar. Om verstoring te voorkomen heb ik elk jaar een strook bamboetakken van zeker 45 cm. Voor de hele bovenkant van de volière hangen en dat zorgt voor veel rust bij de broedende vogels


Wij voeren onze gaailijsters zachtvoer aangevuld met insecten en we maken ook een groot onderscheid tussen de seizoenen en zo krijgen de vogels buiten het kweekseizoen Tovo-universeel aangevuld met Nutribird T16 en een grote variatie in bessen en fruit en dan worden de insecten wel elke dag, maar minimaal gegeven.

In het Kweek seizoen is dat echter heel anders, ik begin half maart met het opvoeren van de levende insecten en vooral de wasmotten worden graag gegeten, maar ook meelwormen, buffalo’s en krekels gaan er gretig in. Ook m’n zachtvoer pas ik wat aan en ik meng 50/50 Tovo universeel met Avian insecten paté en natuurlijk de Nutribird T16. Ook maak ik nog een eigen zachtvoer welke als eerste opgegeten wordt. Dat eigen zachtvoer maak ik in grote hoeveelheid en vries ik in en elke dag krijgt elk stel een ontdooit blokje van m’n eigen maaksel met wat Topinsect pinkymaden en wat ontdooit darrenbroed

Dat eigen zachtvoer dat bestaat uit: 10 eieren, 30 beschuiten een HALVE ! dosering Breedmax en nog een 5 gr. Avian-Spirulina en 5 gr. Avian-Tagetes dit alles in de keukenmachine malen en daarna invriezen

Wij hebben altijd rond half april de eerste eieren en eind april de eerste jongen. Op het moment dat ik dan jongen heb liggen dan krijgen ze onbeperkt levende krekels welke ik in een emmer aanbied, wasmotlarven en alleen de witte meelwormen.

Gr. Mart Pronk